Van België naar Engeland

1845-1852

Noviciaat

In Ere nabij Doornik in België begint Andreas Houben in november 1845 zijn noviciaat in. Hij wordt daar op 10 december 1846 ‘ingekleed’ waarbij de doodsklok werd geluid, omdat hij voortaan ‘uit de wereld was’.

Zijn naam verandert daarbij in Carolus a Sancto Andrea oftewel Karel van Sint Andries. Hij komt nooit meer terug in Munstergeleen.

Priesterwijding

21 december 1850 wordt hij priester gewijd. De vier jaren van studie van filosofie en theologie zijn hem heel zwaar gevallen. Na zijn priesterwijding blijft nog een jaar in Ere.

Priesterwijding
De bewoners van het klooster op Mount Argus ca 1860 waarbij Pater Karel midden bovenaan staat

Brief aan zijn familie

Op 16 februari 1852 verlaat pater Karel het Europese vasteland definitief.  In een brief aan zijn familie schrijft hij dat de reis per schip erg ongemakkelijk was. En dat  de  trein zelfs onder de grond reed.In St. Michaels Retreat in Aston Hall (Staffordshire) is hij gedurende vier  jaar erna met name werkzaam in de armenzorg en zielzorg onder de Ieren. De Ieren trokken vanaf 1845 wegens de enorme hongersnodendie volgden op de aardappelcrises. Zij waren in het Engeland van toen zeer goedkope arbeidskrachten.

De Ieren trokken vanaf 1845  wegens de enorme hongersnodendie volgden op de aardappelcrises massaal weg. De Passionisten waren ook actief bij de verpleging van oorlogsgewonden, die bij de zeer bloedige Krimoorlog gewond geraakt waren.

Brief aan zijn familie
Een fragment van de brief aan zijn familie

Ga naar

bookarrow-leftarrow-right