Sterfjaar

1893

Zijn sterfdag

Op 5 januari 1893, de vooravond van Driekoningen stierf pater Karel. Onder het luiden van de doodsklok werd zijn dode lichaam de kapel ingebracht. Een menigte mensen was daar al aanwezig en allen wilden zijn lichaam aanraken. Een aanwezige getuigde later dat hij er een uur over gedaan had om bij de kist te komen.

De laatste eer

De dag na zijn dood, het feest van Driekoningen, kwamen duizenden mensen naar de kerk, waar vier paters het bezoek aan de lijkkist kanaliseerden.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kwamen duizenden mensen langs de kist om zakdoeken, rozenkransen en boeken aan te rijken aan de paters om ze aan te strijken aan het lijk en als relikwie weer mee te nemen.

Dit ging dagen door, tot en met de dag van de begrafenis zelf, 8 januari. Vanuit heel Ierland waren mensen aanwezig om de laatste eer te bewijzen.

Bidden voor zijn zielerust

Na de begrafenis werd zelfs de was van de kaarsen die hadden gebrand naast de baar als relikwie meegenomen als herinnering.

Rector O’Neill meldde aan de familie het overlijden: ‘...Niemand wenste te bidden voor zijn zielerust; integendeel allen waren bezig zijn hulp in te roepen. Het is waar als we zeggen dat de mening van het volk hem reeds heeft heilig verklaard...’

Bidprentje Pater Karel

Ga naar

bookarrow-leftarrow-right